23 november, 2024

bizex bizex_mr1 bizex_mr2 bizex_mr3 bizex_mr4 
Bizex-B

Gävle – Gävleborg 1980-1983 (Foto: Micke Rosqvist och Clas Thoresson)

Medlemmar:
Larz ”Zluggo Pop” Gustafsson: Sång
Per  ”Perra – Walter Video” : Gitarr
Åke Idol: Bas
Jacob Gordin: Trummor
Mats Colling: Bas
Micke Maskin: Ttrummor

Historik:
Den första spelningen gjordes som förband åt PF Commando, mars 1980 på Folkets Hus, Gävle. Då bestod bandet av Zluggo Pop (Larz Gustafsson) på sång, Mats Colling på bas, Perra på gitarr, Jacob Gordin på trummor och gästsångaren Pelle Olsson. Så småningom fick Jacob Gordin förhinder att fortsätta spela. Då tog Mats Colling över trummorna och ny basist blev Åke Idol (Åke Karlsson). Med denna sättning spelade bandet alltså in sitt första alster, den ovan nämnda kassetten, våren 1981. Då Mats Colling lämnat Bizex-B blev den ny trummisen Micke Maskin (Mikael Berglund) från bandet Potenz. I december 1981 gick Bizex-B in i studion och spelade in sin första LP, ”Vi Lever!”, som släpptes 1982. Under 1981 hann Bizex-B också spela förband åt KSMB vid två tillfällen. 1983 spelades LP nr 2 in. ”En Våldtäkt I Vinyl”. Jacob Gordin var nu tillbaka bakom trummorna. Plattan utkom postumt, efter att Bizex-B splittrats våren 1983.

Zluggo Pop och Åke Idol spelade vidare i Broadway Boys, som existerade i cirka 1 år.
2005 återbildades Bizex-B med Åke Idol på bas och Perra på gitarr. Trumma var det tänkt att Urrke Thunman från Maryslim skulle göra. Men Åke hoppade av projektet. Så Urrke spelar nu bas medan Fritte Jonasson ( f d Ex-pop, Odens Bödlar, Svarta September samt Trash, som Zluggo Pop sjöng i innan Bizex-B) spelar trummor. Gitarrist är Perra. Så två originalmedlemmar återstår. I september 2006 spelade Bizex-B in sin tredje fullängsskiva ”Tillbaka med en smäll”. En kort tid därefter kom Åke Idol tillbaka i bandet, nu som gitarrist. De två skivor Bizex-B spelade in på 80-talet släpps under 2006 på CD under YKFK etiketten
Från boken Ny Våg.

Låtar:  Staden Ligger Tyst – Tysk Höst – Vi Lever! – Diamond Star – En Vårkväll I Tiden – Som Att Åka Karusell – Stadgad

Diskografi:
Kassett: Äntligen…Bizex-B! (Rebel Tapes 001 -81)
LP: Vi lever (Rebel Records 001 -82)
LP: En våldtäkt i vinyl (Rebel Records 002 -83)

Inspelningar:
Demo:
Radio:
Live: Furuviksparken juni -80 (Ladda den här) , Pholhemsskolan -81 (Förband till KSMB) (Ladda den här)

Inspelningsreportage Gävle Dagblad

Arbeterbladet Gävle

Intervju med Zluggo Pop.
Oi-punk har på senare tid fått en allt större skara utövare, fast nu är benämningen Street punk. Ett av de första och kanske mest kult-stämplade Oi banden var Gävles Bizex-B. Gruppens existens var liksom de flesta punkband kort och intensiv och sträckte sej från 1980 till 84. Under den tiden hann man med att göra två mycket eftersökta album samt en kassett. Zluggo berättar hur det en gång började.

-Innan jag upptäckte punken lyssnade jag på ABBA,Bob Marley och Peps. 1977 läste jag i Expressen om engelsk punk, det var bilder av Londonpunks och jag minns att jag reagerade mot hakkorsen. Jag var ju kommunist och insåg inte att de var till för att provocera. Jag tror fortfarande på provokationen som kampmetod. Så runt 1978 exploderade punkscenen i Gävle och det bildades många punkband. PF Commando spelade in Sveriges första punk-LP. Andra band var Bugs, Quiet Men, Backstage Boozers, Lars Langs, The Pillisnorks…
Det ordnades s k bössafestivaler med massor av olika band. Både härifrån och utifrån. Jag minns bl.a. Massmedia och Cellskräck. Höjdarkonserter! Men det fanns också en baksida med att vara punkare. En ”svenne” hoppade upp och slog Cellskräcks sångare, Peppe, på käften.

Vi råkade också ut för raggarnas vrede, jag blev nedsparkad och fick stryk.
En kille blev kastad i ån. Vid ett tillfälle blev vi jagade av en raggarbil och jag fick kasta min camouflagejacka i en papperskorg.

Så hur började ni med Bizex-B ?
– En kille vid namn Colling (sedermera London Colling) frågade mig om jag ville sjunga i ett band som hette Pink Pyjamaz. Det blev bara en repning med dem. Sedan splittrades bandet.
Men det var inte mitt fel…Jag och tre andra killar bilade Trash.

Vi spelade EN spelning (tillsammans med Di Levas dåvarande band, The Pillisnorks och Lars Langs. Det var den 3 februari, 1980. Sedan var även Trash ett minne blott och Bizex-B bildades. Vår första spelade var som förband till PF Commando. PF var Gävles Sex Pistols. Jag minns att The Clash sade att de fick en kick att börja lira då de sett och hört Pistols. Det var lite samma känsla för oss. Mina övriga musikaliska influenser på den tiden var band som: Lurkers, 999, Pistols, Boomtown Rats, The Now, Radiostars… Jag minns ett radioprogram som hette ”Ny Våg” där Jonas A (Lädernunnan, tidigare red för legendariska fanzinet Anarki & Kaos) spelade klassiska singlar med dessa band. (även Bizex-B blev sedermera spelade i ”Ny Våg”) (det var så Farbror fick lyssna till bandet och låten ”Vildarnas Natt”)

Jag frågar Zluggo om det var för att få festa eller för att förändra världen de började spela.
– Både och, men det var nog framför allt våra egna världar vi egentligen ville förändra. Själv var jag maoist så jag hade utöver punkperspektivet även ett politiskt och globalt dito.

Om skivorna berättar Zluggo.
– PF Commando hade spelat in sin Lp med hjälp av en studiecirkel hos Studiefrämjandet som finansierade studiotiden. Så både vi och faktiskt Pillisnorks gjorde på samma sätt. Studiefrämjandet betalade inspelningen och vi pröjsade pressningen ur egen ficka så det blev inte fler än 250 ex.

Själv drar jag mej till minnes en liten radannons i Schlager där man kunde köpa plattan, fast dum som man var lade man pengarna på nån engelsk eller amerikansk punkplatta istället. Det hade varit en bra investering att köpa ett ex, då det tydligen finns vissa samlare som är beredda att hosta upp 2000 kr för ett ex.  

Det är väl roligt. Men det vore bättre om plattorna uppskattades för musiken och inte bara för samlarvärdet, kommenterar Zluggo.
En som dock uppskattade musiken så mycket att han pressade upp plattan på nytt är punkentusiasten Johnny Christensson. Han har pressat upp ”Vi lever” i 503 numrerade ex.
Det är mycket smickrande säger Zluggo om nypressen och han betonar att det är tack vare internet allt har kunnat ske.

En annan sak som är föga smickrande var ett erbjudande om att pressa andra lp ”En våldtäkt i vinyl” på cd.
– En man vid namn Eric Blücher ville ge ut 2:a plattan
på CD, men han är nationalsocialist och jag tar avstånd från den ideologin och vill inte att vi för någon sådan stämpel på oss. Numera är jag apolitisk och röstar inte ens blankt. Jag väljer att stå utanför Babylon (medan det brinner av ångest!).
Men Blücher är ute och cyklar (är inte förresten alla nassar det ?) när han vill ge Bizex-B en vit-makt stämpel, det är lika puckat som att Lars Lindström på Expressen listade Dropkick Murphys tillsammans med vit-makt musik.

Men det här med Oi då?
– Jag vill inte betrakta oss som det. Egentligen är det med Oi! lite onödigt. Punk som punk. Angelic Upstarts och Slaughter & The Dogs blev väl inte automatiskt Oi!-band bara för att de medverkade
på ”Oi! The Album”. Inte Cocksparrer heller. De fanns ju långt innan Oi! var påtänkt. Vi var ett sjuttiosjuband med Oi!-influenser.

Har då Zluggo fortsatt att lyssna på punkrock nu när det 20 år senare bildas band som i stort sett har samma influenser som en gång Bizex-B hade.
– Jag har bara hört talas om Voice of a generation och Bombshell rocks. Men jag skulle ge dem en chans bara jag fick tag på plattorna. Det jag gillar bäst är sjuttiosjupunk. The Clash, Buzzcocks, X-Ray Spex…hmmm gjorde inte Blitz en platta som hette ”Voice of a Generation”? *S*

Tror han då att Bizex-B haft nån betydelse för punken.
– Ja, i alla fall här på lokalplanet. Många band som kom efter oss såg upp till oss.

Jag frågar också Zluggo om han har några minnen från tiden med Bizex-B.
-Jag kommer ihåg att hårdrockare muckade med oss efter ett gig i Hofors. Men vi klarade oss. Skinheads från Uppsala kastade glödlampor på scenen när vi spelade på Folkets Hus i Gävle. När vi spelade in första LP:n (8-9 december 1981) snöade det så hemskt att vi inte kunde lämna studion. På morgonen satt bilarna fast. Vi hade sovit bland Mora Träsks rekvisita i deras studio. Vi spelade förband till KSMB två ggr, men vi spelade också med Lustans Lakejer en lite udda konstellation kan man tycka.

Du har inte fortsatt med musiken som några av dina polare, vad sysslar du med idag ?
– Jag predikar evangelium om Jesus.

Och de andra i bandet ?
– Åke Idol jobbar på bensinmack. Walter Wideo är arbetslös. Jacob har inlett solokarriär och bl.a. nedkommit med en fullängds-CD (och en EP och en singel) samt en son. Micke Maskin jobbar som ljustekniker på Skottes Musikteater. London Colling bor i Sthlm. men jag vet inte vad han sysslar med nuförtiden.

Hur ser han då på sin tid med
Bizex-B och finns det något i punkens ursprungs idé som han fortfarande står för.
– Det var spännande, givande, fartfylld och inspirerande. Väldigt kreativ, stundtals destruktiv och progressiv. Kort sagt: INTENSIV! De saker som var och är bra med punken är upproret, provokationen, do it yourself- och take it or leave it-attityden.

Vad hände egentligen på ”Tempo” ??
Nuvarande Åhléns. En punkare hade bråkat och utfört en kriminell handling där. Påföljden blev att samtliga punks portades. (Jag skrev en ny text på ”Banned From The Pubs” som hette ”Portad på Obs!”, men den körde vi aldrig och den hade ingen verklighetsförankring.)
Jag avslutar med att fråga hur han skulle reagera om hans barn skulle bli punkare.
– De får välja själva, jag har spelat en del punklåtar för min son, men han lutar TYVÄRR mer åt hiphophållet. Det gäller även min styvdotter.

Vi får hoppas att nåt seriöst skivbolag hör av sej och ger ut plattorna på cd för de är värda ett bättre öde än att vara samlarobjekt, i värsta fall får Zluggo utnyttja internet att lägga ut MP3:or på låtarna. Så med en önskan om en ”Kramgoa låtar” eller ”Komplätt & lagom” Bizex-B cd avslutar jag med att tacka Zluggo för intervjun och bilderna.