PUNK o SÅNT
Skabb, Ebba Grön, Rabies, Hela Huset Skakar, Kriminella Gitarrer, Fega Påhopp. Det känns lika spännande som att läsa Gärdesprogrammet i början av 70-talet. Någonting har tydligen hänt det här året. Något håller på att hända.  Det väller fram musik och nya band, singlar och konserter ordnade av banden själva.
Uppkäftiga steciltidningar sprids
.

När den engelska nya vågen och punkstormen nästan blåst över och vi bara träffats av unkna kommersiella vindpustar då visar det sig att vi här i Sverige har embryot till en – om inte ny – men dock annorlunda musikrörelse.

Det är unga aggressiva gän som kopierat det engelska musikaliska uttrycket men fyllt textinnehållet med egna erfarenheter från plugget, jobbet, förorten. Den svartröda flaggan är hittills det politiska riktmärket och provocerande texter typ ”skjut en snut” är ett måste för grupper som sjunger på svenska.
Raggarna får också på käften. Men inte på samma sätt som kapitalisterna. Sångaren Janne i Skabb är t.ex. noga med att vid påannonserandet av deras raggarlåt poängtera att raggarna ändå står på samma sida i kampen även om det är jävligt svårt att se det nu.

Anti-rock
Just Skabb och Ebba Grön är väl dom politiskt och musikaliskt skarpast profilerade banden. (Vi talar nu om Stockholm) Ebba spelar en snabb och aggressiv rock, som dom själva kallar anti-rock.
Skabb är mer varierade och har även en saxofon med i sättningen. Reagge, punk och gammalt hederligt svenskt rockös i Träd Gräs och Stenars anda är bestånsdelarna i deras musik. Sångaren Janne textar väldigt tydligt så därför hör man vad han sjunger om. Ett unikum vad det gäller den här typen av musik.

Okritiska kopior
Sedan dräller det av band som okritiskt kopierar dom engelska punkarna och rapar deras låtar eller skriver egna på engelska.
Ett band i Vaxholm som kallar sig Reeperbahn sjunger t.ex. om National front i England men på engelska. Dom blev utskällad av både Skabb och Ebba Grön vid en Tonkraftsinspelning i somras för att dom inte sjöng på svenska och om snutarna och facisterna här hemma istället.

Konserterna
Dom konserter banden själva ordnar är ganska vilda och spännande upplevelser jämfört med dom progressiva motsvarigheterna. Åtminstone om man tar spelningen på Jarlateatern i Stockholm som exempel. Bed Bugs, Ebba Grön, Rabies och Skabb stod både som arrangör och medverkande.
Bed Bugs inledde och det lät misnt sagt för jävligt. Vissa i bandet verkade ha sett sina instrument för första gången den här kvällen och publiken buade och vrålade. Dom ville höra Ebba Grön. Ölen sprutade över bandet hela tiden och fantastiska syner utspelade sig framför scenen. Det var skolavslutning samma dag och dom flseta var rätt packade.

Aktiv publik
Entusiasmen och extasen berodde dock inte enbart på vinet och ölen utan på känslan av att uppleva något, deltaga i något, inte bara passivt betrakta. Här visste man ofta inte vilka som tillhörde banden ellre publiken. Mikrofonställ föll omkull och gitarristen i Bed Bugs var sur för att dom stänkte så mycket öl på honom.
Jag vet inte om dom lyckades genomföra en låt från början till slut utan intermesson. Antingen kom dom av sig själva eller också var det någon i publiken som hittade på något. Det var en enorm kommunikation mellan dom på scenen och publiken. Båda parter reagerade lika mycket och krftigt på vad som hände på och utanför scenen.

Respektlöst
Singlar är det som dominerar. Det finns en samlings-LP från en ungdomsgård som är intressant. ”Ljud från Friberga” är inspelad på en ungdomsgård i danderyd. Dom sex band som är med på skivan är mycket ung. Skivan är inget självändamål i sig utan är som man säger på omslaget ”ett led i uppfyllandet av gårdens målsättning, att försöka få till stånd en verksamhet som leder till aktivitet, kritiskt granskande och deltagande i samhällsutvecklingen. Verksamheter som ger möjlighet för ungdomarna att själva medverka i skapandet, inte bara passivt konsumera”.
Alla banden finns på gården, dom är antingen besökare eller också  har dom replokal där. Det sjungs både på svenska och engelska och texterna är liksom musiken trotsig, naiv och otroligt ärlig och entusiasmerande. Det är elektriskt och bullrigt, och fort, fort går det.

Mina föräldrar skulle hata det här och jag undrar också om inte gårdsungarnas föräldrar gör det också. Dom här tidiga tonåren visar en otålighet och en brist på respekt för skivan som medium som är befriande.
Katti har inga kamrater
Katti har ingen kamrat
Hon är socialdemokrat
I Djursholm ska man va moderat

(Det här är faktiskt hela texten på Chilly Chimes låt Katti har inga kamrater)

Ebba Grön har gjort en singel med Profit och Ung & Sänkt. Två sånger om droger och utslagning. Punkigt och saftigt med en helt magnifik gitarrslinga av Thåström på Profit.
Kriminella Gitarrer har också en singel ute. Vårdad klädsel och Förbjudna ljud. Dom kommer med en till i höst, Hitlers barn/Silvias unge.
Skabb har spelat in en singel på vakna Stockholmsbolaget Mistlur. Tre låtar Den ljuva ungdomen/Tro inte dina ögon/Ni klarar er alltid ändå. Skabbs texter skulle många band ha nytta av att titta på och även deras sätt att närma sig musiken.
Hela Huset Skakar, som är ett mer good-old-days rockband med lång historia, dokumenterar sig på platta med Mammas städskåp/Ingenting blir bättre av sig själv

Kommersiella bolagen satsar
Alla dom här skivorna har grupperna spelat in själva eller på progressiva bolag och det mesta distrubieras av SAM
Dom kommersiella bolagen vill naturligtvis vara med och leka också. Sonet har t.ex. gjort en satsning på en samlingsplatta med unga ”coming band”. Dessutom släpps en singel med varje grupp. Madhouse, Hangover, Snowstorm, Tears, Heartbreak Hotel och Zäta heter dom utvalda. Dom två senare är dom enda som sjunger åtminstone en låt på svenska.
Musikens Makt Nr 7 aug-sept 1978
Reportage: Håkan Lagher, Thore Sonesson, Barbro Paulsson